Junioři zvítězili po nájezdech nad úřadujícím mistrem extraligy

V 9. kole NOEN extraligy juniorů se na horkém zlínském ledě představil celek Vítkovic. Hrál se velice pohledný a napínavý hokej. V první části šli do vedení domácí a své vedení si ještě navýšili, když se ve druhé třetiny do úniku v oslabení dostal Michal Popelka. Na začátku třetí třetiny vedl Zlín o dvě branky 3:1. Vítkovice však dokázaly do konce základní hrací doby srovnat a rozhodnutí nepřineslo ani prodloužení. Zápas tedy rozhodovaly až nájezdy, ve kterých byl Zlín úspěšnější. O dva body pro Zlín a první místo v tabulce se postaral opět Michal Popelka.
9.kolo, pá 4.10.2013, ZS Luďka Čajky
Zlín
Vítkovice
4:3sn
(1:0, 2:1, 0:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Zaremba (Buchta, Kovařík), 27. Popelka (Kovařík), 34. Kovařík (Popelka, Zaremba), rozh. náj. Popelka – 28. Tomi (Hawlík), 50. Blahuta (Slováček), 54. Hawlík (Tomi). Rozhodčí: Přikryl - Kašík, Vožda. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 70. Střely na branku: 31 : 26 . Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Svoboda – Řezáč, Stuchlík, Macharáček, Zbořil, Andrýsek, Buchta, Talán, Velčovský – Hlaváč, Kratochvíl, Dalajka, Gremlica, Kovařík, Zaremba, Karola, Kratochvíl, Popelka, Galuška, Matula, Sedláček

Horváth – Hawlík, Demel, Jonáš, Pop, Charvát, Černín, Cabák, Rudl – Ballner, Tomi, Holý, Česlík, Blahuta, Kuťák, Stránský, Slováček, Sysala, Škutchan, Byakov

V úvodní minutě si gólmani na obou stranách připsali zákrok po nepříliš vydařených akcích. Lepší hokej byl však na ledě vidět vzápětí, když byl v půli druhé minuty vyloučen zlínský Galuška za hákování. Hosté se úspěšně drželi v útočném v pásmu, ovšem kromě nahazování od modré žádnou vážnější akci nevytvořili.

Další dění bylo ve znamení nepřesných přihrávek a zblokovaných střel. To se však změnilo v půlce třetiny, kdy si šel dvě minuty odpykat hostující Tomi. Domácí se usadili kolem vítkovické brány a v čase 10:19 proměnil přesilovou hru a poslal tím tak svůj tým do vedení Miroslav Zaremba , který vpálil kotouč do brány po nahození Kovaříka od modré. Zlín úvodní branka zápasu nakopla a v následujících minutách byli na ledě aktivnější a drali se za pukem, útoky však zakládali s rozvahou. Hosté pomalu srovnali tempo hry a hnali se za vyrovnáním, ale to se jim nepodařilo a úvodní dvacetiminutovku tak vyhráli domácí 1:0.

Druhá část zápasu přinesla o poznání více akcí i branek a to hlavně zásluhou četných vyloučení. První se radovali opět domácí a měli z čeho. Branku v oslabení si ve 27. minutě připsal zlínský Michal Popelka, poté co se ocitl s pukem úplně sám před Horváthem, kterého si vychutnal ukázkovou kličkou. Následovalo vyloučení dalšího hráče domácích a vítkovičtí si zahráli přesilovku 5 na 3, kterou taky patřičně využili. 40 sekund po brance Zlína se prosadil z pravého kruhu Vojtěch Tomi a snížil tak na jednobrankový rozdíl.

Netrvalo však dlouho a domácí opět vedli o dva góly, konkrétně se o to zasloužil Lubomír Kovařík ve 34. minutě. Ke jmenovanému střelci se dostal kotouč, který vítkovický brankář pouze vytěsnil po střele Popelky. Ke konci druhé dvacetiminutovky si ještě Zlín zahrál přesilovku, ale dobrá práce obrany hostů s Horváthem v bráně jim nedovolila do konce druhé třetiny změnit stav utkání.

V první půli poslední části se hrál vyrovnaný hokej a nechyběla ani dravost po puku. K větším šancím ovšem nedošlo. To platilo ale až do 50. minuty, kdy Slováček přihrál zpoza brány na vítkovického Martina Blahutu a ten zasunul kotouč přesunujícímu se Svobodovi pod beton.

Nadále se hrál opět vyvážený hokej a týmy čekali spíše na brejky. A právě po jednom takovém úniku se v 54. minutě dostal k puku Adam Hawlík, z celku hostů, který střelou pod horní tyč srovnal stav zápasu. V posledních minutách si ještě vzali oba týmy oddechový čas, ale ani rady od zkušených trenérů nenapomohli k tomu, aby se vyrovnaný stav do konce základní hrací doby změnil.

V prodloužení byl lepším týmem Zlín. Držel se v útočném pásmu, vypracoval si několik šancí, ale proměnit je už nedokázal. Zároveň však domácí tým rozehrával s rozvahou a dobře si kryl obrannou třetinu a díky tomu nedovolil Vítkovicím příliš ohrozit zlínskou klec, což nakonec znamenalo, že se zápas rozhodoval až na nájezdy. Rozhodující nájezd proměnil Michal Popelka, což pro Zlín znamená dva body a první místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (Zlín): Myslím si, že výborné utkání s Vítkovicemi, výborný tým. Mně se to líbilo a muselo se to líbit více lidem. Měli jsme více ze hry, byli jsme lepší a zasloužili jsme si i ty tři body, ale vyhráli jsme alespoň na nájezdy. Výborný kolektivní výkon, pohledný, rychlý hokej se vším všudy co tam mělo být.

Petr Jakub (Vítkovice): Tak samozřejmě dneska to bylo asi dost vidět, že nám dneska v sestavě chybělo asi osm-devět zraněných hráčů, taková trošku smůla v posledních dnech, měli jsme docela těžká zranění, takže jsme dnes věděli, že Zlín je obrovským favoritem tohoto utkání a asi musím přiznat, že to vítězství by si zasloužil v normální hrací době. My jsme tam udělali pár hloupých chyb, kdy jsme Zlínu góly darovaly, ale obecně asi Zlín byl dneska lepším mužstvem a podle nás je ten gól dneska hodně šťastný.

Fotogalerie